Pomoc

REDUKCJA STADA TRZODY W CHINACH SZANSĄ DLA UNIJNYCH EKSPORTERÓW

REDUKCJA STADA TRZODY W CHINACH SZANSĄ DLA UNIJNYCH EKSPORTERÓW

2015-09-01

Według ostatniego raportu Rabobanku, decyzja Chin o zmniejszeniu pogłowia trzody chlewnej będzie szansą na wzrost unijnego eksportu wieprzowiny w drugiej połowie 2015 r. Redukcja chińskiego stada świń w ciągu ostatnich 18 miesięcy była jedną z największych w historii kraju.

 

Pogłowie produkcyjne zmniejszyło się o 100 mln szt., a zarodowe o 10 mln szt. Wynika to z postępującej konsolidacji chińskiego sektora wieprzowiny. Konsekwencje tych zmian są obecnie odczuwalne na całym świecie. Prognozy wskazują, że tegoroczna produkcja wieprzowiny w Państwie Środka zmniejszy się o 6,5% (3,7 mln ton) do 53 mln ton. Będzie to trzeci co do wielkości spadek chińskiej produkcji w ciągu ostatnich 40 lat. Skorzystają na tym prawdopodobnie najbardziej eksporterzy z UE, USA i Kanady, którzy będą mogli dostarczyć na rynek chiński o 600 tys. ton wieprzowiny więcej niż przed rokiem, co oznacza wzrost importu o 45% do 1,9 mln ton (1,2 mln ton z UE).

Perspektywy zwiększenia wywozu są dobrym prognostykiem w obecnej sytuacji nadpodaży. W wielu regionach świata ma miejsce odbudowa stad po ubiegłorocznej epidemicznej biegunce świń (PED), a liczne restrykcje w handlu wpłynęły na spadek cen i obniżenie marży producenta.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 20.08.15, Agra Facts nr 61-15 z dn. 21.08.15 Foto: etrzoda.pl