Handel zagraniczny żywcem wieprzowym w 2013 roku.
2014-05-14
Eksport żywca wieprzowego
W minionym roku Polska wyeksportowała ponad 107 tys. sztuk żywca wieprzowego o wartości 20,4 mln EUR, tj. prawie o 20% mniejszej niż w 2012 r.
W 2013 r. Polska eksportowała średnio 9 tys. sztuk świń miesięcznie. Trafiały one przede wszystkim na Węgry (59,2 tys. sztuk, co stanowiło 55% eksportu), na Ukrainę (15,4 tys. sztuk, czyli 14% eksportu), a także do Słowacji (13,7 tys. sztuk, czyli 13% eksportu), na Litwę (7,2 tys. sztuk, czyli 7% eksportu), do Czech, Włoch oraz do Holandii.
Import żywca wieprzowego
W 2013 roku Polska sprowadziła ponad 5 mln 126 tys. sztuk żywca wieprzowego tj. o 34% więcej niż w 2012 r. Sprowadzano przede wszystkim zwierzęta w wadze poniżej 50 kg. Import ten realizowano głównie z Danii (ponad 2 mln 637 tys. sztuk), Niemiec (ponad 1 mln 356 tys. sztuk), Holandii (580 tys. sztuk) oraz z Litwy (347 tys. sztuk) i Łotwy (74 tys. sztuk).
Najwięcej tych zwierząt sprowadzano w okresie od lipca do października, tj. średnio 487 tys. sztuk miesięcznie. W pozostałych miesiącach import kształtował się na poziomie średnio 397 tys. sztuk. Należy zaznaczyć, że zwiększający się z roku na rok import warchlaków oraz prosiąt do Polski przyczynia się do zmniejszania liczby krajowych gospodarstw, które produkują prosięta. Krajowe zwierzęta nie spełniają wymagań ferm przemysłowych, które preferują zakup większych i cięższych prosiąt.
Poza tym rośnie także zainteresowanie zwiększonymi zakupami cięższych zwierząt, i to nie tylko prosiąt czy warchlaków, ale nawet tuczników. Skrócenie tuczu zwierząt sprawia, że zużycie pasz jest dużo mniejsze, co przy wysokich ich cenach jest znacznie korzystniejsze ekonomicznie. Tym samym Polska zaczyna specjalizować nie w produkcji zwierząt, a w ich tuczu.
Źródło: FAMMU/FAPA: Analiza wybranych zagadnień i tendencji w polskiej produkcji i handlu zagranicznym artykułami rolno-spożywczymi w 2013 r. foto: etrzoda.pl