Pomoc

CENY WIEPRZOWINY W UE I NA RYNKU ŚWIATOWYM W PAŹDZIERNIKU 2014 R.

CENY WIEPRZOWINY W UE I NA RYNKU ŚWIATOWYM W PAŹDZIERNIKU 2014 R.

2014-11-24

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w październiku 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-20,5%).

Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w październiku 2014 r. w stosunku do września br. o 11,1%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1434,90 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1814,90 EUR/t (2300,00 USD/t).

W październiku 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 11,1%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 6,3%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 21% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej Foto:etrzoda.pl