Pomoc

JEST JUŻ ROZPORZĄDZENIE UE O PRYWATNYM PRZECHOWYWANIU WIEPRZOWINY

JEST JUŻ ROZPORZĄDZENIE UE O PRYWATNYM PRZECHOWYWANIU WIEPRZOWINY

2015-03-09

W dn. 6 marca br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/360 z dn. 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat. Wnioski o dopłatę mogą być składane od dn. 9 marca 2015 r.

Podany we wniosku okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Każdy wniosek dotyczy tylko jednej z kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat w ilości co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów.

Wysokość dopłat wynosi od 210 do 305 euro za tonę w zależności od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania.
Stawka zabezpieczenia, którą należy wnieść wynosi 20% stawek dopłat.

Celem uruchomienia mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest
przywrócenie równowagi rynkowej i wzrost cen wieprzowiny w UE.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE (L 62) z dn. 06.03.15 Foto:etrzoda.pl