Informacja w sprawie wznowienia eksportu mięsa wieprzowego na rynek Singapuru
2015-05-25
W wyniku zintensyfikowanych działań podejmowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii w 2014 oraz w 2015 roku, w dniu 22 maja br. służby weterynaryjne władz singapurskich poinformowały o akceptacji nowych warunków wznowienia eksportu wieprzowiny na rynek Singapuru.
Polskie przedsiębiorstwa, które znajdują się na liście podmiotów uprawnionych do eksportu mrożonej wieprzowiny na rynek singapurski, mogą rozpocząć eksport po spełnieniu nowych wymagań. Wymagania te określone są w zmienionym świadectwie zdrowia dla mięsa wieprzowego oraz w uzgodnionych Warunkach importu mrożonej wieprzowiny z Polski do Singapuru.
Singapur jest pierwszym krajem w regionie, który zniósł restrykcje związane z afrykańskim pomorem świń.
Źródło: Inspekcja Weterynaryjna Foto: etrzoda.pl