CENY MIĘSA WIEPRZOWEGO W UE I NA RYNKU ŚWIATOWYM W STYCZNIU 2015 R.
2015-03-16
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w styczniu 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-18,8%).
Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w styczniu 2015 r. w stosunku do grudnia 2014 r. o 3,4%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1300,90 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1433,60 EUR/t (1666,00 USD/t).
W styczniu 2015 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną ze stycznia 2014 r. o 3,8%, natomiast w stosunku do ceny z grudnia 2014 r. obniżyła się o 10,4%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 9% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej Foto: etrzoda.pl