UE – SPADEK EKSPORTU WIEPRZOWINY W I KWARTALE 2014 R.
2014-06-09
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 654,5 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (43%), których wysłano odpowiednio o 12% i 5% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu dotyczył jednak świeżego mięsa (-33%). Obniżenie eksportu w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. Kraj ten sprowadził o ponad 71% mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem.
Znacznie obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w ciągu pierwszych trzech miesięcy roku stały się kraje azjatyckie – głównie Chiny, Hongkong, Japonia i Korea Płd.
Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona największych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, w największym stopniu Polska (-38%), Niemcy (-19%), Belgia (-15%), Hiszpania (-10%) i Francja (-1,4%). Zwiększyły wywóz natomiast Holandia i Włochy (po +11%).
W pierwszym kwartale br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 8,6 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,7% mniej niż rok wcześniej.
W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (67%). Największym dostawcą wieprzowiny do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 6% w skali roku, wzrosły natomiast znacznie zakupy tłuszczu wieprzowego w Serbii (+72%).
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej