UE – SPADEK EKSPORTU WIEPRZOWINY W I PÓŁROCZU 2014 R.
2014-09-03
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym półroczu br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 1,3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9% mniej niż w tym samym okresie 2013 r.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (44%) oraz mrożona wieprzowina (43%), których wysłano odpowiednio o 11% i 6% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu dotyczył jednak świeżego mięsa (-32%). Obniżenie eksportu w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br.
Znacznie obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w omawianym okresie tego roku stały się kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny.
Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona największych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, w tym Polska, Niemcy, Belgia, Francja i Dania. Zwiększyły natomiast wywóz Holandia, Hiszpania, Włochy i Węgry.
Od stycznia do czerwca br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 18 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 3% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (61%). Największym dostawcą wieprzowiny do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 2% w skali roku do 8,5 tys. ton, wzrosły natomiast o połowę zakupy tłuszczu wieprzowego w Serbii do 2 tys. ton oraz norweskiego mięsa do 1,5 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej Foto: etrzoda.pl