UE – SPADEK EKSPORTU WIEPRZOWINY W OKRESIE I-VIII 2014 R., ROŚNIE IMPORT
2014-11-12
Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do sierpnia br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 1,8 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9,1% mniej niż w tym samym okresie 2013 r.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (817 tys. ton) oraz mrożona wieprzowina (790 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 10% i 8% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu – prawie o jedną trzecią do 60 tys. ton – dotyczył jednak świeżego mięsa.
Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w omawianym okresie tego roku były kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Największy wolumen produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze obniżki dotyczyły Polski, Niemiec i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia i Węgry. W omawianym okresie br. wzrosły o jedną trzecią wysyłki żywej trzody chlewnej z UE do ok. 24 tys. ton, głównie dzięki ponadtrzykrotnie wyższym dostawom z Chorwacji (ok. 12 tys. ton).
W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 23 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 0,4% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (63%).
Największym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się jednak o 1% w skali roku do 11,5 tys. ton, wzrosły natomiast o jedną trzecią zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego do 2,5 tys. ton oraz o ponad połowę norweskiego mięsa i przetworów do 2 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej Foto:etrzoda.pl