UE – WZROST CEN NA RYNKU WIEPRZOWINY W CZERWCU BR.
2015-07-20
W czerwcu br. ceny wieprzowiny wzrosły w 22 krajach Unii, spadły zaś w 6 pozostałych członkach Wspólnoty. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym okresie na poziomie 146,61 EUR za 100 kg, tj. była o 3,2% wyższa niż w maju 2015 r., ale jednocześnie pozostawała o 14,2% niższa od ceny z czerwca 2014 r. W czerwcu br. największą miesięczną dynamikę wzrostu cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano w Czechach (+5,1%), na Węgrzech (+5,1%), w Holandii (+4,9%), Rumunii (+4,7%), Portugalii (+4,3%), we Francji (+4,2%), w Luksemburgu (+4,1%), Hiszpanii (+3,9%), Irlandii (+3,7%), Austrii (+3,5%), Słowenii (+3,4%), Niemczech (+3,4%), na Cyprze (+3,4%), w Polsce (+3,4%), Belgii (+2,9%), Grecji (+2,7%) oraz w Szwecji (+2,3%).
Największe miesięczne tempo spadku cen odnotowano natomiast na Łotwie (-3,9%), w Bułgarii (-3,2%), Finlandii (-1,9%) oraz w Estonii (- 0,7%).
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w czerwcu br. kształtowała się na poziomie 144,29 EUR za 100 kg, tj. była o 15,7% niższa niż przed rokiem. Była ona (cena) równocześnie o 1,6% niższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w czerwcu br. przewyższała o 6,1% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 4,7% niższa. Pod koniec czerwca br. ceny wieprzowiny w krajach UE zaczęły ponownie spadać. Podobnie było na początku lipca br.
Spadek ten skłonił niektóre kraje Wspólnoty (wniosek Austrii, poparty przez Danię, Węgry, Francję, oraz Belgię) do wnioskowania do Komisji Europejskiej (KE) o ponowne uruchomienie programu prywatnego magazynowania wieprzowiny, który zamknięto na początku maja br. W odpowiedzi KE stwierdziła, że instrument ten nie pomógł w odbudowie cen na rynku Unii, w związku z czym nie powinien być nadużywany. Ponadto wnioskowano także do Komisji o rozpoczęcie rozmów z Rosją w sprawie odblokowania eksportu tych towarów, które nie znajdują się na liście przedłużonego embarga (do 6 sierpnia 2016 r.), tj. podrobów i bekonu. Jak przyznała KE, sektor powinien znaleźć nowy poziom rynkowy, natomiast bieżące trudności należy łączyć z rosnącą produkcją (wzrost o 5% w I kwartale br.) niż z brakiem dostępu do rynku rosyjskiego. Eksport unijnej wieprzowiny do rynków azjatyckich (Chiny, Filipiny, Korea Płd., Japonia), które zastąpiły Rosję, rozwija się pomyślnie. Sprzyja temu korzystny poziom kursu walutowego.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: danych Komisji Europejskiej Foto: etrzoda.pl